ΣΧΟΛΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΒΡΑΧΟΥ ΑΡΧΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Οι πιο εκπληκτικές και σίγουρα αξέχαστες “εκπαιδευτικές διακοπές” θα είναι στην Κάλυμνο, στο ελληνικό αυτό νησί που αποτελεί παγκόσμιο αναρριχητικό προορισμό. 

Η αναρρίχηση στην Κάλυμνο είναι απόλαυση! Πόσο μάλλον να περάσει κανείς τη σχολή αναρρίχησης αρχαρίων εκεί όπου υπάρχουν πεδία με άπειρες αναρριχητικές διαδρομές (πάνω από 3000) όλων των δυσκολιών και για όλες τις εποχές, εκεί που το να κάνει κανείς τα πρώτα του βήματα είναι όνειρο για αναρριχητές από όλον τον κόσμο.

Ο συνδυασμός λοιπόν αναρρίχησης στα άψογα οργανωμένα πεδία με σβήσιμο και ξεκούραση στις παραλίες της Καλύμνου είναι ο ιδανικός προορισμός για το καλοκαίρι 2023!

Έτσι λοιπόν.. 

Η ΟΛΑ (Ορειβατική Λέσχη Αριδαίας) με την Υπεύθυνη Εκπαιδεύτρια Ορειβασίας Αναρρίχησης της ΕΟΟΑ Φανή Κουσιπέτκου, οργανώνουν τον Ιούλιο 2023 Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων στην Κάλυμνο, εναρμονισμένη με το εκπαιδευτικό σύστημα και κανονισμό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ).

Στόχος μας είναι οι συμμετέχοντες να μπορούν μετά τη Σχολή να σκαρφαλώνουν αυτόνομα με ασφάλεια σε οργανωμένα αναρριχητικά πεδία αλλά και να πάρουν τις κατάλληλες και απαραίτητες κινησιολογικές βάσειςπου διέπουν την αναρρίχηση, ώστε να μπορούν στο μέλλον να εξελιχθούν. 

Η Φανή Κουσιπέτκου, ως επικεφαλής εκπαιδεύτρια αλλά και επαγγελματίας προπονήτρια αναρρίχησης, συνδυάζοντας την επιστημονική της γνώση πάνω στην κινησιολογία του ανθρωπίνου σώματος αλλά και την κινησιολογία της αναρρίχησης, χρησιμοποιεί ένα μοναδικό σύστημα εκμάθησης με το οποίο μπορεί και μεταφέρει με άριστο τρόπο στους εκπαιδευόμενους τις διάφορες τεχνικές που απαιτούνται. Άλλωστε, οι καλές βάσεις και η σωστή εκμάθηση τεχνικών εξ ́ αρχής σε οποιοδήποτε άθλημα-δραστηριότητα είναι το πάν! 

Η εκπαίδευση θα διαρκέσει 10 ημέρες με μία μέρα κενή ανά τέσσερεις ημέρες εκπαίδευσης για ξεκούραση και περιήγηση στο νησί της Καλύμνου.

Ημερομηνίες διεξαγωγής της Σχολής : 20-31 Ιουλίου 2023 

** Θα γίνει μια ομαδική συνομιλία στο viber για να υπάρχει άμεση επικοινωνία με τους συμμετέχοντες περίπου δέκα μέρες πριν την έναρξη της Σχολής. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν δύο διαδικτυακές συναντήσεις-μαθήματα στην πλατφόρμα του zoom πριν την έναρξη της Σχολής, που θα αφορούν τον εκπαιδευτικό κανονισμό της ΕΟΟΑ, τις μορφές της ορειβασίας-αναρρίχησης, την ιστορία της αναρρίχησης, τον αναρριχητικό εξοπλισμό. Στις διαδικτυακές μας συναντήσεις, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωριστούμε και να συζητήσουμε περαιτέρω ζητήματα ως προς την οργάνωση των πρακτικών μας μαθημάτων και του ταξιδιού για την Κάλυμνο.

Ημερομηνίες διεξαγωγής διαδικτυακών συναντήσεων-μαθημάτων :

10 Ιουλίου, ημέρα Δευτέρα, ώρα 20:30 μμ

12 Ιουλίου, ημέρα Τετάρτη, ώρα 20:30 μμ

 • Αν κάποιος από τους συμμετέχοντες δεν μπορέσει να συμμετέχει στα διαδικτυακά, υπάρχει η δυνατότητα αποστολής βιντεοσκοπημένου υλικού.

Πιστοποίηση ΕΟΟΑ  

Η Σχολή μας διοργανώνεται από τον εγκεκριμένο Ορειβατικό Σύλλογο Ο.Λ.Α. και αναγνωρίζεται επίσημα από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας-Αναρρίχησης. Για την εγγραφή σας σε Σχολή Αναρρίχησης Βράχου αναγνωρισμένη από την ΕΟΟΑ, απαιτείται να είστε μέλος ορειβατικού συλλόγου της ΕΟΟΑ ή να εγγραφείτε στον ορειβατικό σύλλογο που διοργανώνει τη σχολή. Στους αποφοίτους η ΕΟΟΑ χορηγεί βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης που τους δίνει το δικαίωμα συνέχισης της εκπαίδευσης στη Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου. 

Εκπαιδευτική ύλη 

ΗΜΕΡΑ-1 : Εισαγωγή στην αναρρίχηση / Κινησιολογία, βασικές αρχές κινησιολογίας / Εξοικείωση με τον αναρριχητικό εξοπλισμό / Δέσιμο στο μπωντριέ με οχτάρι & ημίδεσμο / Τεχνικές ασφάλισης μονού σχοινιού με σωληνωτή συσκευή ασφάλισης / Αναρριχήσεις με την μέθοδο «Top Rope» / Κώδικας επικοινωνίας σε οργανωμένο πεδίο μονής σχοινιάς / Μπλοκάρισμα της ασφαλιστικής συσκευής με μουλαρόκομπο

ΗΜΕΡΑ-2 : Κινησιολογία, τεχνική βελτίωση / Διδασκαλία αναρρίχησης επικεφαλής σε οργανωμένο πεδίο μονής σχοινιάς-Τεχνικές clip in με το σχοινί / Προασκήσεις αναρρίχησης επικεφαλής / Μάζεμα του σχοινιού για μεταφορά / Κόμποι: ιμαντόκομπος, ψαρόκομπος, αλουέτ

ΗΜΕΡΑ-3 : Κινησιολογία, τεχνική βελτίωση
Τεχνικές ασφάλισης μονού σχοινιού με συσκευή ασφάλισης με υποβοηθούμενο φρένο / Τεχνικές κατάβασης από ρελέ ανοιχτού & κλειστού τύπου σε σπορ πεδίο / Μάζεμα υλικών στην κατάβαση (trolley) / Προασκήσεις αναρρίχησης επικεφαλής / Κόμποι: ψαλιδιά & μισή ψαλιδιά

ΗΜΕΡΑ-4 : Κινησιολογία, τεχνική βελτίωση / Αναρρίχηση επικεφαλής σε οργανωμένο πεδίο μονής σχοινιάς / Τεχνική της πτώσης – Ψυχολογία

ΗΜΕΡΑ-5 : Κινησιολογία, τεχνική βελτίωση / Επικεφαλής αναρρίχηση σε μονή σχοινιά / Εγκατάλειψη διαδρομής με ασφάλεια / Τελείωμα σχοινιού και διαχείριση περιστατικού

ΗΜΕΡΑ -6 : Κινησιολογία, τεχνική βελτίωση / Ανάβαση και κατάβαση σε σταθερά σχοινιά / Τεχνητή αναρρίχηση / Επίδειξη φορητών ασφαλειών / Επικεφαλής αναρρίχηση

ΗΜΕΡΑ-7 : Τεχνικές κινησιολογίας στην αναρρίχηση σε σχισμή και καμινάδα / Τεχνική ραπέλ (αυτόνομη κατάβαση με σχοινιά) / Στήσιμο ραπέλ, διευθέτηση σχοινιών / Ένωση σχοινιών ίδιας ή διαφορετικής διατομής / Κόμποι: γαλλικός αυτοσφιγγόμενος, κόμπος οδηγού


ΗΜΕΡΑ-8 : Διδασκαλία αναρρίχησης επικεφαλής σε διαδρομές πολλαπλών σχοινιών-Τεχνική μισών/διπλών σχοινιών / Συνδεσμολογία ισοσταθμισμένου ρελέ 2 σημείων / Ασφάλιση επικεφαλής στο ρελέ με ψαλιδιά / Τεχνικές ασφάλισης δεύτερου με reverso / Χειρισμοί σχοινιών στο ρελέ σχοινοσυντροφιάς 3 ατόμων / Ξεκίνημα επόμενης σχοινιάς / Θεωρία: Αντοχή υλικών, συντελεστής πτώσης, impact force

ΗΜΕΡΑ-9 : Κινησιολογία, τεχνική βελτίωση, τεχνική σχισμής και καμινάδας/ Αναρρίχηση διαδρομών μονής σχοινιάς ως ανεξάρτητοι πλέον /Αναρριχητικοί οδηγοί, σχεδιαγράμματα, άσκηση εύρεσης της διαδρομής/ Ασφάλιση του επικεφαλής και του δεύτερου με μισή ψαλιδιά./Μπλοκάρισμα μισής ψαλιδιάς με μουλαρόκομπο /Πτώση και ανάλυση δυνάμεων στην αλυσίδα ασφάλισης.

ΗΜΕΡΑ-10 : Αναρρίχηση σε διαδρομές πολλαπλών σχοινιών /Γραπτό τεστ, ανάλυση απαντήσεων.  

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΑ : ΚΟΥΣΙΠΕΤΚΟΥ ΦΑΝΗ  

Επικεφαλής Εκπαιδεύτρια της Σχολής είναι η Κουσιπέτκου Φανή.
Με υψηλού επιπέδου επαγγελματική και αθλητική κατάρτιση η Φανή είναι η μοναδική εν ενεργεία Ελληνίδα Eκπαιδεύτρια Oρειβασίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ). Είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού με εξειδίκευση στις Υπαίθριες Δραστηριότητες και τα Αθλήματα Βουνού (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Προπονήτρια Αγωνιστικής Αναρρίχησης, Χαράκτης αγώνων αναρρίχησης και Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος πάνω στην Προπονητική στην αναρρίχηση. Είναι Εκπαιδεύτρια στην ειδικότητα του Συνοδού Βουνού σε ΔΙΕΚ της Δυτικής Μακεδονίας και διδάσκει στη Σχολή Προπονητών Αγωνιστικής Αναρρίχησης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. 

Έχει πάρει μέρος σε πολλές ορειβατικές αποστολές σε μεγάλες οροσειρές του πλανήτη στα Ιμαλάϊα (Buni Zom 6.551m), τις Άνδεις (Aconcagua 6.962m), την Αφρική (Kilimanjaro 5.896m), τον Καύκασο (Elbrus 5.842m), τις Άλπεις (Mont Blanc 4.808m) και έχει σκαρφαλώσει διαδρομές χιονιού-πάγου-βράχου στα περισσότερα Ελληνικά βουνά καθώς και σε ορθοπλαγιές των Άλπεων, στους Δολομίτες, στο Arco, στην Κροατία, στην Ουαλία κ.α. Ως αθλήτρια αγωνιστικής αναρρίχησης έχει σκαρφαλώσει αναρριχητικές διαδρομές πολύ υψηλής τεχνικής δυσκολίας 8a/X- UIAA ενώ το 2016 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην παγκόσμια αναρριχητική συνάντηση γυναικών αναρριχητριών ως απεσταλμένη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης. Ταυτόχρονα, έχει ανοίξει πολλές καινούριες αναρριχητικές διαδρομές στη Δυτική Μακεδονία, στην Κρήτη και στην Κέρκυρα και έχει οργανώσει και εξοπλίσει ολόκληρα αναρριχητικά πεδία. 

Αν αποφασίσετε ότι θα συμμετέχετε.. 

Πρώτα επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Εκπαιδεύτρια της Σχολής στο τηλ 6977960299 και κατόπιν αποστείλετε μέχρι το αργότερο την 17 Ιουλίου 2023 στο email της, fani.kousipetkou@gmail.com τα παρακάτω: 

 • Μία Φωτογραφία με το πρόσωπο του υποψηφίου (selfie), με καθαρό φόντο από πίσω. 
 • Γνωμάτευση μόνο από Καρδιολόγο ή Παθολόγο ή Γενικό Ιατρό (6-μήνου ισχύος), όπου φαίνεται η δυνατότητα άθλησης του υποψηφίου (αποστέλλεται ηλεκτρονικά στο email μας).
 • Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας του υποψηφίου.
 • Διεύθυνση κατοικίας και ΤΚ.
 • Αριθμό εγγραφής μέλους σε σωματείο της ΕΟΟΑ. Σε περίπτωση που δεν είστε
  εγγεγραμμένοι σε κάποιο σωματείο της ΕΟΟΑ, η εγγραφή σας στον διοργανωτή σύλλογο ΟΛΑ μπορεί να γίνει άμεσα.
 • Αίτηση συμμετοχής, την οποία και θα σας αποστείλουμε.

Κόστος συμμετοχής : 380 ευρώ   

Για να επιβεβαιωθεί η συμμετοχή σας και σε συννενόηση με την Υπεύθυνη Εκπαιδεύτρια, καταβάλετε είτε ολόκληρο το ποσό είτε την προκαταβολή των 150 ευρώ.

Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται: 

 • Ασφάλιση των εκπαιδευομένων
 • Οργάνωση & διεξαγωγή της Σχολής
 • Αμοιβές εκπαιδευτών
 • Δανεισμός ειδικού εξοπλισμού (μπωντριέ, σχοινιά, κράνος, ασφαλιστικές συσκευές, σετάκια, καραμπίνερ, ιμάντες, κορδονέτα κα.)
 • Πρακτικά και θεωρητικά μαθήματα 
 • Σημειώσεις
 • Παράβολο ΕΟΟΑ

ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται:

– Έξοδα μετακινήσεων, διαμονής και διατροφής
– Εγγραφή στο διοργανωτή σύλλογο ΟΛΑ (15 ευρώ) ή σε άλλον επίσημο σύλλογο της ΕΟΟΑ.

Προϋποθέσεις συμμετοχής : 

Για τη συμμετοχή σας δεν απαιτείται καμία απολύτως προηγούμενη εμπειρία. 

Επίσης, δεν απαιτείται να έχετε κάποιον ειδικό εξοπλισμό, καθώς η Σχολή θα σας παρέχει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Το μόνο που χρειάζεται να προμηθευτείτε είναι τα ειδικά παπουτσάκια αναρρίχησης, τα οποία σαν μέλη της Σχολής, μπορείτε να προμηθευτείτε από ειδικά ορειβατικά καταστήματα, σε χαμηλές τιμές.

Τέλος, ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να έχει κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του για να μπορέσει να εγγραφεί στη Σχολή.

Όροι Συμμετοχής:  

1) Ο υπεύθυνος της σχολής διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει την εκπαίδευση κάποιου 

συμμετέχοντα, που δεν συμμορφώνεται στις οδηγίες των εκπαιδευτών ή κατά την κρίση του, η συμπεριφορά του μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή του ιδίου ή των υπολοίπων.

2) Σε περίπτωση που εκπαιδευόμενος δεν μπορέσει να παραστεί στην τελευταία ημέρα της σχολής, τότε υποχρεούται να επιστρέψει τον εξοπλισμό και να τον παραδώσει στον υπεύθυνο της σχολής με δική του μέριμνα εντός 10 ημερών.

3) Το πρόγραμμα εξαρτάται από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και μπορεί να τροποποιηθεί κατά την κρίση του υπεύθυνου της σχολής, εάν αυτό είναι αναγκαίο για την ασφάλεια των συμμετεχόντων και την ομαλή διεξαγωγή της σχολής.

Πρόσβαση προς/από Κάλυμνο-Μετακινήσεις 

Η πρόσβαση στο νησί γίνεται με πλοίο από Πειραιά (διάρκεια: 10-11ώρες), με την εταιρεία Blue Strar Ferries (τηλ. 210-8919800, www.bluestarferries.gr).  Επίσης υπάρχει η δυνατότητα αεροπορικής σύνδεσης με το νησί κατευθείαν με πτήσεις των εταιρειών Sky Express & Huhn Air ή με την Aegean Airlines μέσω του αεροδρομίου της Κώ.

Οι μετακινήσεις στο νησί θα γίνονται με τα ιδιωτικά σας οχήματα. Αν δεν επιθυμείτε να ταξιδέψετε με το δικό σας όχημα, τότε υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης ΙΧ ή δίκυκλου και μάλιστα κατόπιν συνεννόησης μπορείτε και ομαδικά να νοικιάσετε κάποιο όχημα για να μοιραστούν τα έξοδα. Γενικώς, η μετακίνηση θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης  μεταξύ των συμμετεχόντων και της Εκπαιδεύτριας, η οποία θα έχει και δικό της ΙΧ στο νησί.

Διαμονή  

Η διαμονή θα γίνει σε ενοικιαζόμενα καταλύματα ή ξενοδοχεία στο νησί. Το προτιμότερο είναι να κλείσετε κάπου στο χωριό Μασούρι ή στην ευρύτερη περιοχή, μιας και τα περισσότερα αναρριχητικά πεδία  βρίσκονται σε εκείνη την πλευρά του νησιού. Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές. 

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία καλέστε την Υπεύθυνη Εκπαιδεύτρια, κα Κουσιπέτκου Φανή στο 6977960299.