ΣΧΟΛΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΟΛΑ 2023

Τέλη Σεπτεμβρίου του 2023 ξεκινάει η Σχολή Μέσου Επιπέδου Αναρρίχησης Βράχου της Ορειβατικής Λέσχης Αριδαίας (Ο.Λ.Α.). Η Σχολή θα πραγματοποιηθεί σε 3 εκδηλώσεις και συνολικά θα διαρκέσει 8 ολόκληρες ημέρες εκπαίδευσης.

Η Σχολή μας ακολουθεί τον εκπαιδευτικό κανονισμό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ) και οι συμμετέχοντες μετά το πέρας της, θα λάβουν βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης.

Σκοπός

Ο σκοπός της σχολής είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν αναρριχήσεις μιας ή πολλών σχοινιών με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια με χρήση μόνιμων ή/ και προσωρινών ασφαλειών.

Στόχοι

Οι στόχοι της σχολής είναι οι συμμετέχοντες:

 1. Να γνωρίσουν περαιτέρω την αναρρίχηση βράχου περιπέτειας.
 2. Να γνωρίσουν το φυσικό περιβάλλον της αλπικής αναρρίχησης βράχου.
 3. Να γνωρίζουν τον εξοπλισμό που χρειάζεται και την ορθή του χρήση.
 4. Να γνωρίζουν τις διατροφικές ανάγκες και να μπορούν να προγραμματίζουν τις προμήθειές τους σε υγρά και τρόφιμα, σύμφωνα με την αναρρίχηση που έχουν επιλέξει.
 5. Να γνωρίζουν τους κίνδυνους στην αλπική αναρρίχηση βράχου και να μπορούν να τους αποφεύγουν και να τους αντιμετωπίζουν.
 6. Να είναι ικανοί να ασφαλίζουν σωστά τον σχοινοσύντροφό τους.
 7. Να είναι ικανοί να ασφαλίζονται σωστά κατά την αναρρίχησή τους.
 8. Να γνωρίζουν πώς να προετοιμάζουν σωστά μια αναρριχητική εξόρμηση.
 9. Να γνωρίζουν προχωρημένες τεχνικές κίνησης στην αναρρίχηση βράχου.
 10. Να είναι ικανοί να διαχειριστούν μια επείγουσα κατάσταση.
 11. Να αναπτύξουν ορειβατική – αναρριχητική συνείδηση και ηθική.

Διδακτέα ύλη

Α. Όλη η διδακτέα ύλη της Σχολής Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων της ΕΟΟΑ ως εξής:

 1. Σύντομη επανάληψη όλης της διδακτέας ύλης της Σχολής Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων της ΕΟΟΑ.
 2. Εμβάθυνση στην ανωτέρω ύλη, όπου απαιτείται σύμφωνα με τους στόχους της παρούσας σχολής.
 3. Διεύρυνση της ανωτέρω ύλης, όπου απαιτείται σύμφωνα με τους στόχους της παρούσας σχολής.

Β. Επιπλέον θεωρητική εκπαίδευση:

 1. Κατασκευή ρελέ με προσωρινές ασφάλειες.
 2. Αυτοδιάσωση σχοινοσυντρόφου (όλες οι περιπτώσεις).
 3. Τεχνητή αναρρίχηση (με χρήση προσωρινών ασφαλειών).

Γ. Επιπλέον πρακτική εκπαίδευση:

 1. Προχωρημένες τεχνικές κίνησης στην αναρρίχηση βράχου (τεχνικές δίεδρων, σχισμών, καμινάδων και αρνητικών).
 2. Κατασκευή ρελέ σε προσωρινές ασφάλειες.
 3. Ασφάλιση τραβέρσας.
 4. Αναρρίχηση επικεφαλής διαδρομών περιπέτειας (με δύο μισά σχοινιά).
 5. Επιστροφή από την ορθοπλαγιά χωρίς ραπέλ.
 6. Αυτοδιάσωση σχοινοσυντρόφου (όλες οι περιπτώσεις).
 7. Τεχνητή αναρρίχηση (με χρήση προσωρινών ασφαλειών).

Ημερομηνίες διεξαγωγής εκπαίδευσης

22-23-24 Σεπτεμβρίου 2023 : Μετέωρα (Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή).

6-7-8 Οκτωβρίου 2023 : Όλυμπος (Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή).

21-22 Οκτωβρίου 2023 : Φλώρινα (Σάββατο – Κυριακή).

* Υπάρχει πάντα η πιθανότητα αλλαγής κάποιας τοποθεσίας λόγω καιρικών συνθηκών.

Προϋποθέσεις συμμετοχής Οι συμμετέχοντες:

 1. Έχουν καλή υγεία βεβαιωμένη από ιατρό.
 2. Είναι μέλη ή ενήλικες αθλητές σωματείου ΕΟΟΑ.
 3. Έχουν καλή φυσική κατάσταση.
 4. Έχουν αποφοιτήσει επιτυχώς από Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων της ΕΟΟΑ.
 5. Έχουν αποφοιτήσει τουλάχιστον 6 μήνες από την αντίστοιχη σχολή αρχαρίων ή είχαν ενεργό συμμετοχή ως αθλητές Αγωνιστικής Αναρρίχησης τα τελευταία 3 έτη στην κατηγορία ανδρών ή γυναικών.
 6. Επιτυγχάνουν στις εξετάσεις εισαγωγής, που προϋποθέτουν επικεφαλής ελεύθερη αναρρίχηση σε διαδρομή αθλητικής αναρρίχησης βράχου, δυσκολίας 6a french.
 7. Έχουν δράση τα τελευταία τρία έτη η οποία να περιλαμβάνει: i. 20 διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης βράχου μίας σχοινιάς δυσκολίας κατά ελάχιστο 5a french. ii. 15 διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης βράχου μίας σχοινιάς δυσκολίας κατά ελάχιστο 5c french. iii. 10 διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης βράχου μίας σχοινιάς δυσκολίας κατά ελάχιστο 6a+ french. iv. 5 διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης βράχου τουλάχιστον 2 σχοινιών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

Επικεφαλής Εκπαιδεύτρια της Σχολής είναι η Κουσιπέτκου Φανή.

Με υψηλού επιπέδου επαγγελματική και αθλητική κατάρτιση η Φανή είναι η μοναδική εν ενεργεία Ελληνίδα Eκπαιδεύτρια Oρειβασίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ). Είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού με εξειδίκευση στις Υπαίθριες Δραστηριότητες και τα Αθλήματα Βουνού (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Προπονήτρια Αγωνιστικής Αναρρίχησης, Χαράκτης αγώνων αναρρίχησης και Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος πάνω στην Προπονητική στην αναρρίχηση. Είναι Εκπαιδεύτρια στην ειδικότητα του Συνοδού Βουνού σε ΔΙΕΚ της Δυτικής Μακεδονίας και διδάσκει στη Σχολή Προπονητών Αγωνιστικής Αναρρίχησης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Έχει πάρει μέρος σε πολλές ορειβατικές αποστολές σε μεγάλες οροσειρές του πλανήτη στα Ιμαλάϊα (Buni Zom 6.551m), τις Άνδεις (Aconcagua 6.962m), την Αφρική (Kilimanjaro 5.896m), τον Καύκασο (Elbrus 5.842m), τις Άλπεις (Mont Blanc 4.808m) και έχει σκαρφαλώσει διαδρομές χιονιού-πάγου-βράχου στα περισσότερα Ελληνικά βουνά καθώς και σε ορθοπλαγιές των Άλπεων, στους Δολομίτες, στο Arco, στην Κροατία, στην Ουαλία κ.α. Ως αθλήτρια αγωνιστικής αναρρίχησης έχει σκαρφαλώσει αναρριχητικές διαδρομές πολύ υψηλής τεχνικής δυσκολίας  8a/X- UIAA ενώ το 2016 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην παγκόσμια αναρριχητική συνάντηση γυναικών αναρριχητριών ως απεσταλμένη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης. Ταυτόχρονα, έχει ανοίξει πολλές  καινούριες αναρριχητικές διαδρομές στη Δυτική Μακεδονία, στην Κρήτη και στην Κέρκυρα και έχει οργανώσει και εξοπλίσει ολόκληρα αναρριχητικά πεδία. 

ΓΚΑΛΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Βασικός Εκπαιδευτής της Σχολής είναι και ο Γιώργος Γκάλιος από την Θεσσαλονίκη, διακεκριμένος Οδηγός Βουνού από το 1990, μέλος του ΣΕΟΒ, Εκπαιδευτής Ορειβασίας – Αναρρίχησης της ΕΟΟΑ, Προπονητής Ορειβασίας, με πάνω από τριάντα χρόνια εμπειρία πάνω σε Σχολές της Ελληνικής Ομοσπονδίας σε Συλλόγους της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Ελλάδας.

‘Εχει επίσης διδάξει σε Σχολές Εκπαιδευτών και Βοηθών Εκπαιδευτών της ΕΟΟΑ, σε ΔΙΕΚ στην ειδικότητα Συνοδών Βουνού καθώς και  σε ομάδες του Πυροσβεστικού σώματος και του Στρατού.

Μέσα στα σαράντα χρόνια δράσης του σε βουνά και ορθοπλαγιές του εξωτερικού (Άλπεις, Δολομίτες, Αrco, Γαλλία κ.α.) αλλά και της Ελλάδας, έχει να επιδείξει πολλά κατορθώματα, όπως την ιστορική πρώτη ελληνική επανάληψη της βόρειας ορθοπλαγιάς του Eiger τον Ιούλιο του 1994, γεγονός που ενέπνευσε όλο τον χώρο της Ελληνικής Ορειβασίας Αναρρίχησης. 

Έχει ανοίξει πολλές αναρριχητικές διαδρομές σε πεδία σε όλη την Ελλάδα και έχει συμμετάσχει σε αποστολές της Ομοσπονδίας στις Άνδεις και τους Δολομίτες καθώς και σε παγκόσμια αναρριχητική συνάντηση στην Ουαλία.

Αν αποφασίσετε ότι θα συμμετέχετε..

Πρώτα επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Εκπαιδεύτρια της Σχολής στο τηλ 6977960299 και κατόπιν αποστείλετε μέχρι το αργότερο την 15 Σεπτεμβρίου 2023 στο email της, fani.kousipetkou@gmail.com τα παρακάτω: 

 • Μία Φωτογραφία με το πρόσωπο του υποψηφίου (selfie), με καθαρό φόντο από πίσω. 
 • Γνωμάτευση μόνο από Καρδιολόγο ή Παθολόγο ή Γενικό Ιατρό (6-μήνου ισχύος), όπου φαίνεται η δυνατότητα άθλησης του υποψηφίου (αποστέλλεται ηλεκτρονικά στο email μας).
 • Φωτογραφία Αστυνομικής Ταυτότητας του υποψηφίου.
 • Διεύθυνση κατοικίας και ΤΚ.
 • Φωτογραφία του διπλώματος της Σχολής Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων.
 • Αίτηση συμμετοχής, την οποία και θα σας αποστείλουμε.
 • Τη δράση που απαιτείται.

Κόστος συμμετοχής : 385 ευρώ 

Για να επιβεβαιωθεί η συμμετοχή σας και σε συννενόηση με την Υπεύθυνη Εκπαιδεύτρια, καταβάλετε είτε ολόκληρο το ποσό είτε την προκαταβολή των 150 ευρώ. Η εξόφληση του συνολικού χρηματικού ποσού πρέπει να έχει γίνει έως το τρίτο Σαββατοκύριακο των πρακτικών μαθημάτων.

Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται: 

 • Ασφάλιση των εκπαιδευομένων
 • Οργάνωση & διεξαγωγή της Σχολής
 • Αμοιβές και έξοδα εκπαιδευτών
 • Δανεισμός ειδικού εξοπλισμού (μπωντριέ, σχοινιά, κράνος, ασφαλιστικές συσκευές, σετάκια, καραμπίνερ, ιμάντες, κορδονέτα, φορητές ασφάλειες, ρελεδόσχοινα, αντίσκηνα κα.)
 • Πρακτικά και θεωρητικά μαθήματα 
 • Σημειώσεις
 • Παράβολο ΕΟΟΑ

ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται:

– Έξοδα μετακινήσεων, διαμονής και διατροφής

Για οποιαδήποτε πληροφορία καλέστε την επικεφαλής εκπαιδεύτρια κα Φανή Κουσιπέτκου στο 6977960299.