ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΗΓΩΝ ΑΝΑΒΑΣΕΩΝ

Ο ΣΕΟ Θεσσαλονίκης οργανώνει Σχολή Αρχηγών Αναβάσεων με σκοπό οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες, ώστε να είναι ικανοί να οργανώσουν και να συντονίσουν αναβάσεις σωματείων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ). Υπεύθυνη Εκπαιδεύτρια της Σχολής είναι η Φανή Κουσιπέτκου. Η Σχολή αναγνωρίζεται επίσημα από την ΕΟΟΑ και παρέχει στους συμμετέχοντες τη σχετική πιστοποίηση.

Στόχοι της σχολής είναι οι συμμετέχοντες

• Να γνωρίζουν όλη την ύλη της Σχολής Ορειβασίας Αρχαρίων
• Να είναι ικανοί να εφαρμόζουν τις τεχνικές ορειβασίας της ανωτέρω Σχολής.
• Να είναι ικανοί να οργανώνουν και να συντονίζουν τις αναβάσεις σωματείων ΕΟΟΑ. • Να θέλουν να υποστηρίξουν τις αναβάσεις σωματείων ΕΟΟΑ.

Διδακτέα ύλη

A. Σύντομη επανάληψη όλης της διδακτέας ύλης της Σχολής Ορειβασίας Αρχαρίων της ΕΟΟΑ, εμβάθυνση και διεύρυνση της ανωτέρω ύλης, όπου απαιτείται, σύμφωνα με τους στόχους της παρούσας σχολής.

Β. Επιπλέον θεωρητική εκπαίδευση:

 1. Οργάνωση αναβάσεων σωματείων ΕΟΟΑ.
 2. Βασικές αρχές ηγεσίας ομάδας:

• Δυναμική ομάδων

• Επικοινωνία

• Ηγεσία

• Λήψη αποφάσεων

 1. Συντονισμός αναβάσεων σωματείων ΕΟΟΑ.
 2. Σχετική νομοθεσία / Καταστατικό και σχετικοί κανονισμοί της ΕΟΟΑ.
 3. Τηλεπικοινωνίες.

Γ. Επιπλέον πρακτική εκπαίδευση:

 1. Οργάνωση αναβάσεων σωματείων ΕΟΟΑ.
 2. Ηγεσία ομάδας, συντονισμός αναβάσεων σωματείων ΕΟΟΑ.
 3. Τηλεπικοινωνίες.
 4. Διαχείριση ομάδων αναβάσεων σωματείων ΕΟΟΑ.

Επιγραμματικό Πρόγραμμα Σχολής

Πρακτική εκπαίδευση :

1-2 /Απριλίου/2023 : Πιέρια

22-23 /Απριλίου/2023 : Γράμμος

6-7/ Μαΐου/2023 : Όλυμπος

Θεωρητική εκπαίδευση :

Τα θεωρητικά μαθήματα θα διεξαχθούν διαδικτυακά:

29/3/2023, Τετάρτη, 19:00μμ

5/4/2023, Τετάρτη, 19:00μμ

19/4/2023, Τετάρτη, 19:00μμ

3/5/2023, Τετάρτη, 19:00μμ

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να:

 • Έχουν καλή υγεία βεβαιωμένη από ιατρό.
 • Είναι μέλη σωματείου ΕΟΟΑ.
 • Έχουν καλή φυσική κατάσταση.
 • Έχουν αποφοιτήσει επιτυχώς από Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων ή Σχολή Ορειβατικού Σκι Αρχαρίων της ΕΟΟΑ.
 • Έχουν ορειβατική δράση (που έχει πραγματοποιηθεί μετά τη Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων ή Ορειβατικού Σκι Αρχαρίων και κατά τα τελευταία 5 έτη), τουλάχιστον 15 αναβάσεων σε αλπικά βουνά της Ελλάδας, από τις οποίες οι 10 σε χιονισμένο πεδίο.

Αν αποφασίσετε ότι θα συμμετέχετε..
Πρώτα επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Εκπαιδεύτρια της Σχολής και κατόπιν αποστείλετε μέχρι το αργότερο την 28 Μαρτίου 2023 στο email της, fani.kousipetkou@gmail.com τα παρακάτω:

 • Μία Φωτογραφία με το πρόσωπο του υποψηφίου (selfie), με καθαρό φόντο από πίσω.
 • Γνωμάτευση μόνο από Καρδιολόγο ή Παθολόγο ή Γενικό Ιατρό (6-μήνου ισχύος), όπου φαίνεται η δυνατότητα άθλησης του υποψηφίου (αποστέλλεται ηλεκτρονικά στο email μας).
 • Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας του υποψηφίου.
 • Αριθμό εγγραφής μέλους σε σωματείο της ΕΟΟΑ.
 • Φωτογραφία το δίπλωμα επιτυχούς παρακολούθησης της Σχολής Ορειβασίας Αρχαρίων ή της Σχολής Ορειβατικού Σκι Αρχαρίων.
 • Απαιτούμενη ορειβατική δράση.
 • Αίτηση συμμετοχής, την οποία και θα σας αποστείλουμε.

Ποιοί θα σας εκπαιδεύσουν :

Υπεύθυνη Εκπαιδεύτρια της Σχολής είναι η Κουσιπέτκου Φανή. Με υψηλού επιπέδου επαγγελματική και αθλητική κατάρτιση η Φανή είναι η μοναδική εν ενεργεία Ελληνίδα Eκπαιδεύτρια Oρειβασίας και Aναρρίχησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ). Είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού με εξειδίκευση στις Υπαίθριες Δραστηριότητες και τα Αθλήματα Βουνού (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Προπονήτρια Αγωνιστικής Αναρρίχησης, Χαράκτης αγώνων αναρρίχησης και Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος πάνω στην Προπονητική στην αναρρίχηση. Είναι Εκπαιδεύτρια στην ειδικότητα του Συνοδού Βουνού σε Δημόσια ΙΕΚ (ΔΙΕΚ) της Δυτικής Μακεδονίας, έχει διδάξει στη Σχολή Προπονητών Αγωνιστικής Αναρρίχησης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σε ομάδες της ΕΜΑΚ και σε Σχολές Βοηθών Εκπαιδευτών της ΕΟΟΑ. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ορειβατικές αποστολές σε μεγάλες οροσειρές του πλανήτη στα Ιμαλάϊα (Buni Zom 6.551m), τις Άνδεις (Aconcagua 6.962m), την Αφρική (Kilimanjaro 5.896m), τον Καύκασο (Elbrus 5.842m), τις Άλπεις (Mont Blanc 4.808m) και έχει σκαρφαλώσει διαδρομές χιονιού-πάγου-βράχου στα περισσότερα Ελληνικά βουνά καθώς και σε ορθοπλαγιές των Άλπεων, στους Δολομίτες, στο Arco, στην Κροατία, στην Ουαλία κ.α. Έχει σκαρφαλώσει αναρριχητικές διαδρομές πολύ υψηλής τεχνικής δυσκολίας 8a/X- UIAA ενώ το 2016 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην παγκόσμια αναρριχητική συνάντηση γυναικών αναρριχητριών. Ταυτόχρονα, έχει ανοίξει πολλές καινούριες αναρριχητικές διαδρομές στη Δυτική Μακεδονία, στην Κρήτη και στην Κέρκυρα και έχει οργανώσει και εξοπλίσει ολόκληρα αναρριχητικά πεδία.

&

Ο Γιώργος Γκάλιος είναι διακεκριμένος Οδηγός Βουνού από το 1990, μέλος του Σωματείου Ελλήνων Οδηγών Βουνού (ΣΕΟΒ), Εκπαιδευτής Ορειβασίας – Αναρρίχησης της ΕΟΟΑ, Προπονητής Ορειβασίας, με πάνω από τριάντα χρόνια εμπειρία πάνω σε Σχολές της Ελληνικής Ομοσπονδίας σε Συλλόγους της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Έχει επίσης διδάξει σε Σχολές Εκπαιδευτών και Βοηθών Εκπαιδευτών της ΕΟΟΑ, σε ΔΙΕΚ στην ειδικότητα Συνοδών Βουνού καθώς και σε ομάδες του Πυροσβεστικού σώματος και του Στρατού.

Μέσα στα σαράντα χρόνια δράσης του σε βουνά και ορθοπλαγιές του εξωτερικού
(Άλπεις, Δολομίτες, Αrco, Γαλλία κ.α.) αλλά και της Ελλάδας, έχει να επιδείξει πολλά κατορθώματα, όπως την ιστορική πρώτη ελληνική επανάληψη της βόρειας ορθοπλαγιάς του Eiger τον Ιούλιο του 1994, γεγονός που ενέπνευσε όλο τον χώρο της Ελληνικής Ορειβασίας Αναρρίχησης.

Είναι advisor στην κατασκευή και λειτουργία στίβου περιπέτειας σε πολλές κατασκηνώσεις. Έχει ανοίξει πολλές αναρριχητικές διαδρομές σε πεδία σε όλη την Ελλάδα και έχει συμμετάσχει σε αποστολές της Ομοσπονδίας στις Άνδεις και τους Δολομίτες καθώς και σε παγκόσμια αναρριχητική συνάντηση στην Ουαλία.

Κόστος συμμετοχής : 280 ευρώ

Για να επιβεβαιωθεί η συμμετοχή σας και σε συννενόηση με την Υπεύθυνη Εκπαιδεύτρια, καταβάλλετε την προκαταβολή των 80 ευρώ. Η εξόφληση του συνολικού χρηματικού ποσού πρέπει να έχει γίνει έως το δεύτερο Σαββατοκύριακο των πρακτικών μαθημάτων. Η οικονομική διαχείριση (αμοιβές, ασφάλιση, συμμετοχή, παράβολο κλπ κόστη) γίνεται από τους εκπαιδευτές της Σχολής.

Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται:

 • Ασφάλιση των εκπαιδευομένων
 • Οργάνωση & διεξαγωγή της Σχολής
 • Αμοιβές εκπαιδευτών
 • Δανεισμός ειδικού εξοπλισμού (μπωντριέ, σχοινιά, πιολέ, κραμπόν, ασφάλειες χιονιού, καραμπίνερ, ιμάντες, κορδονέτο, κράνος, αντίσκηνο κα.)
 • Πρακτικά και θεωρητικά μαθήματα
 • Σημειώσεις
 • Παράβολο ΕΟΟΑ
  ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται: Έξοδα μετακινήσεων, διαμονής και διατροφής

Μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις γίνονται με ιδιωτικά οχήματα, μεριμνώντας σχετικά για όσους δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο. Συνήθως μοιραζόμαστε στα διαθέσιμα οχήματα για να μειωθούν και τα έξοδα.

Για περαιτέρω πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής καλέστε την Υπεύθυνη Εκπαιδεύτρια της Σχολής, κα Κουσιπέτκου Φανή στο τηλ. 6977960299.