ΣΧΟΛΗ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΑΡΧΑΡΙΩΝ ΕΟΣ ΒΟΛΟΥ 2024

Λίγα λόγια για τη μαγεία της ορειβασίας..
Η ορειβασία αποτελεί μια μοναδική δραστηριότητα απόδρασης από την καθημερινότητα, το αστικό περιβάλλον και τους φρενήρεις ρυθμούς του. Μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με το άγριο φυσικό περιβάλλον και τις συνθήκες του, να ζήσουμε την περιπέτεια, να ξεπεράσουμε τις συνεχόμενες δυσκολίες, να νιώσουμε την αλληλεγγύη με τους συνορειβάτες μας, να φτάσουμε στην κορυφή. Μια κορυφή ενός βουνού αλλά και ταυτόχρονα μια δικιά μας εσωτερική κορυφή.. 

Έτσι λοιπόν οργανώνουμε Σχολή Ορειβασίας..
για να μπορέσετε μετά την περάτωσή της να κινηθείτε αυτόνομα με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στο ορεινό περιβάλλον και σε όλα τα πεδία (ξηρό και χιονισμένο βουνό),  όπου χρησιμοποιούνται τεχνικές ορεινής πεζοπορίας. Η Σχολή μας διοργανώνεται  από τον εγκεκριμένο Ορειβατικό Σύλλογο ΕΟΣ Βόλου και αναγνωρίζεται επίσημα από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας-Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.).

Το πρόγραμμα της Σχολής είναι εναρμονισμένο με τον Εκπαιδευτικό κανονισμό της Ε.Ο.Ο.Α. και η Σχολή παρέχει τη σχετική πιστοποίηση

Την διδακτέα ύλη της Σχολής Ορειβασίας Αρχαρίων μπορείτε να την δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΟΟΑ στον παρακάτω σύνδεσμο και στις σελίδες 16 -18 του σχετικού εγγράφου:

http://www.eooa.gr/el/%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1/%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BF%CE%BF%CE%B1/%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BF%CE%BF%CE%B1

Για τη συμμετοχή σας..
δεν απαιτείται καμία προηγούμενη εμπειρία. Χρειάζεται καλή διάθεση, αγάπη για το περιβάλλον και μια φυσική κατάσταση σε λογικά επίπεδα.
Επίσης, δεν απαιτείται να έχετε κάποιον ειδικό εξοπλισμό, καθώς η Σχολή θα σας παρέχει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (μπωντριέ, σχοινιά, πιολέ, κραμπόν, καραμπίνερ, ασφάλειες χιονιού κτλπ).
Στην πρώτη διαδικτυακή μας συνάντηση θα μιλήσουμε διεξοδικά και για τον ρουχισμό όπως και για τις ορειβατικές μπότες, έτσι ώστε να έχετε κάποιο χρονικό περιθώριο να προετοιμαστείτε αναλόγως.
Για την εγγραφή σας στη Σχολή Ορειβασίας, απαιτείται να είστε μέλος ορειβατικού συλλόγου της ΕΟΟΑ ή να εγγραφείτε στον ορειβατικό σύλλογο που διοργανώνει τη σχολή (ΕΟΣ ΒΟΛΟΥ). Στους αποφοίτους χορηγείται βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης που τους δίνει το δικαίωμα συνέχισης της εκπαίδευσης σε επόμενες βαθμίδες Σχολών σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό κανονισμό της ΕΟΟΑ. Τέλος, ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να έχει κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του για να μπορέσει να εγγραφεί στη Σχολή. 

Αν αποφασίσετε ότι θα συμμετέχετε..

Πρώτα επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Εκπαιδεύτρια της Σχολής στο τηλ. 6977960299 και κατόπιν αποστείλετε το αργότερο μέχρι την 19 Δεκεμβρίου 2023 στο email sxolioreivasias@gmail.com τα παρακάτω: 

 • Μία Φωτογραφία το πρόσωπο του υποψηφίου (selfie) με καθαρό φόντο από πίσω (πχ τοίχο). 
 • Γνωμάτευση μόνο από Καρδιολόγο ή Παθολόγο ή Γενικό Ιατρό (6-μήνου) που αποφαίνεται η δυνατότητα άθλησης του υποψηφίου (αποστέλεται ηλεκτρονικά στο email μας).
 • Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας του υποψηφίου.
 • Διεύθυνση κατοικίας και ΤΚ.
 • Αριθμό εγγραφής μέλους σε σωματείο της ΕΟΟΑ. Σε περίπτωση που δεν είστε
  εγγεγραμμένοι σε κάποιο σωματείο της ΕΟΟΑ, η εγγραφή σας στον διοργανωτή σύλλογο του ΕΟΣ Βόλου μπορεί να γίνει άμεσα.
 • Αίτηση συμμετοχής, την οποία και θα σας αποστείλουμε.

Για το πρόγραμμα της Σχολής..
Σας έχουμε πέντε εκπληκτικά βουνά και οκτώ θεωρητικά διαδικτυακά μαθήματα.
Τα πρακτικά στα επιλεγμένα βουνά θα πραγματοποιηθούν Σαββατοκύριακα. Τα Σάββατα θα πραγματοποιούνται πρακτικά μαθήματα που θα καλύπτουν την ύλη και τις Κυριακές θα γίνεται η κορυφή. Η διαμονή μας εκεί θα γίνεται σε οργανωμένα καταφύγια. Υπάρχει και η δυνατότητα  για ύπνο σε χειμερινό αντίσκηνο που δίνει η Σχολή. Πριν την κάθε εξόρμηση θα έχετε ενημερωθεί για όλα όσα χρειάζεστε.
Τα περισσότερα θεωρητικά μαθήματα επιλέξαμε να τα κάνουμε με διαδικτυακές ολοκληρωμένες και άκρως ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις έτσι ώστε ξεκούραστοι να μπορέσετε να τις παρακολουθήσετε.

Επιγραμματικό Πρόγραμμα:

20 Δεκεμβρίου, 19:00 μμ : Διαδικτυακή συνάντηση – Μορφές Ορειβασίας – Εκπαιδευτικό σύστημα της ΕΟΟΑ – Ορολογία ανάγλυφου

21 Δεκεμβρίου 20:30 μμ : Διαδικτυακό μάθημα – Ρουχισμός – Μπότες

3 Ιανουαρίου, 20:00 μμ : Διαδικτυακό μάθημα – Εξοπλισμός

4 Ιανουαρίου, 20:00  μμ : Διαδικτυακό μάθημα – Εισαγωγή στον προσανατολισμό

6-7 Ιανουαρίου, Βελούχι : Τεχνικές κίνησης στο χιόνι (χωρίς και με κραμπόν), χρήσεις ορειβατικής αξίνας (πιολέ), ανάσχεση πτώσης στο χιόνι σε κίνηση χωρίς σχοινί-εξάσκηση πτώσεων, εισαγωγή στον προσανατολισμό/ κορυφή

18 Ιανουαρίου : 20:00 μμ, Διαδικτυακό μάθημα – Προσανατολισμός

20-21 Ιανουαρίου, Όλυμπος :  μάθημα προσανατολισμού και βραδινή άσκηση / κορυφή 

1 Φεβρουαρίου : 20:00 μμ, Διαδικτυακό μάθημα – Εισαγωγή στη Μετεωρολογία

3-4 Φεβρουαρίου, Άγραφα : Κίνηση με χρήση σχοινιού, ασφάλειες στο χιόνι, ανάσχεση πτώσης κατά την παράλληλη κίνηση, προσανατολισμός με gps / κορυφή

15 Φεβρουαρίου : 20:00 μμ, Διαδικτυακό μάθημα – Κίνδυνοι στο βουνό, Χιονοστιβάδες, Διαβίωση/καταλύματα

17-18 Φεβρουαρίου, Λαϊλιάς : μεταφορά τραυματία με χρήση ιδίου εξοπλισμού, πρώτες βοήθειες, κίνηση σε επικλινές/κάθετο πεδίο-εισαγωγή στην παγοαναρρίχηση / κορυφή

 22 Φεβρουαρίου : 20:00 μμ, Διαδικτυακό μάθημα – Υψόμετρο/Εγκλιματισμός

9-10 Μαρτίου, Τζουμέρκα : Κατασκήνωση/Κατασκευή καταλύματος στο χιόνι, ανεύρεση θύματος χιονοστιβάδας, ποιότητες χιονιού (τεστ για ενδεχόμενο χιονοστιβάδας), ειδικές περιπτώσεις στον προσανατολισμό, κίνηση με φιξαρισμένο σχοινί / κορυφή

21 Μαρτίου 21:00 μμ, Διαδικτυακές θεωρητικές εξετάσεις, ανατροφοδότηση, τέλος Σχολής.

Παρολαυτά..
Το πρόγραμμα εξαρτάται από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και μπορεί να τροποποιηθεί κατά την κρίση του υπεύθυνου της σχολής, εάν αυτό είναι αναγκαίο για την ασφάλεια των συμμετεχόντων και την ομαλή διεξαγωγή της σχολής. 

Ποιοί θα σας εκπαιδεύσουν :

 
Υπεύθυνη Εκπαιδεύτρια της Σχολής είναι η Κουσιπέτκου Φανή.
 

Με υψηλού επιπέδου επαγγελματική και αθλητική κατάρτιση η Φανή είναι η μοναδική εν ενεργεία Ελληνίδα Eκπαιδεύτρια Oρειβασίας και Aναρρίχησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ). Είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού με εξειδίκευση στις Υπαίθριες Δραστηριότητες και τα Αθλήματα Βουνού (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Προπονήτρια Αγωνιστικής Αναρρίχησης, Χαράκτης αγώνων αναρρίχησης και Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος πάνω στην Προπονητική στην αναρρίχηση. Είναι Εκπαιδεύτρια στην ειδικότητα του Συνοδού Βουνού σε ΔΙΕΚ της Δυτικής Μακεδονίας, έχει διδάξει στη Σχολή Προπονητών Αγωνιστικής Αναρρίχησης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σε ομάδες της ΕΜΑΚ, σε σχολή Βοηθών Εκπαιδευτών της ΕΟΟΑ. 

Έχει πάρει μέρος σε πολλές ορειβατικές αποστολές σε μεγάλες οροσειρές του πλανήτη στα Ιμαλάϊα (Buni Zom 6.551m), τις Άνδεις (Aconcagua 6.962m), την Αφρική (Kilimanjaro 5.896m), τον Καύκασο (Elbrus 5.842m), τις Άλπεις (Mont Blanc 4.808m) και έχει σκαρφαλώσει διαδρομές χιονιού-πάγου-βράχου στα περισσότερα Ελληνικά βουνά καθώς και σε ορθοπλαγιές των Άλπεων, στους Δολομίτες, στο Arco, στην Κροατία, στην Ουαλία κ.α. Έχει σκαρφαλώσει αναρριχητικές διαδρομές πολύ υψηλής τεχνικής δυσκολίας 8a/X- UIAA ενώ το 2016 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην παγκόσμια αναρριχητική συνάντηση γυναικών αναρριχητριών. Ταυτόχρονα, έχει ανοίξει πολλές καινούριες αναρριχητικές διαδρομές στη Δυτική Μακεδονία, στην Κρήτη και στην Κέρκυρα και έχει οργανώσει και εξοπλίσει ολόκληρα αναρριχητικά πεδία. 

 Συνεργάτης Εκπαιδευτής: ο Γιώργος Γκάλιος είναι διακεκριμένος Οδηγός Βουνού από το 1990, μέλος του ΣΕΟΒ, Εκπαιδευτής Ορειβασίας – Αναρρίχησης της ΕΟΟΑ, Προπονητής Ορειβασίας, με πάνω από τριάντα χρόνια εμπειρία πάνω σε Σχολές της Ελληνικής Ομοσπονδίας σε Συλλόγους της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Ελλάδας. 

‘Εχει επίσης διδάξει σε Σχολές Εκπαιδευτών και Βοηθών Εκπαιδευτών της ΕΟΟΑ, σε ΔΙΕΚ στην ειδικότητα Συνοδών Βουνού καθώς και σε ομάδες του Πυροσβεστικού σώματος και του Στρατού. 

Μέσα στα σαράντα χρόνια δράσης του σε βουνά και ορθοπλαγιές του εξωτερικού
( Άλπεις, Δολομίτες, Αrco, Γαλλία κ.α.) αλλά και της Ελλάδας, έχει να επιδείξει πολλά κατορθώματα, όπως την ιστορική πρώτη ελληνική επανάληψη της βόρειας ορθοπλαγιάς του Eiger τον Ιούλιο του 1994, γεγονός που ενέπνευσε όλο τον χώρο της Ελληνικής Ορειβασίας Αναρρίχησης. 

Είναι advisor στην κατασκευή και λειτουργία στίβου περιπέτειας σε πολλές κατασκηνώσεις. Έχει ανοίξει πολλές αναρριχητικές διαδρομές σε πεδία σε όλη την Ελλάδα και έχει συμμετάσχει σε αποστολές της Ομοσπονδίας στις Άνδεις και τους Δολομίτες καθώς και σε παγκόσμια αναρριχητική συνάντηση στην Ουαλία. 

Κόστος συμμετοχής : 350 ευρώ

Για να κατοχυρώσετε τη συμμετοχή σας και σε συννενόηση με την Υπεύθυνη Εκπαιδεύτρια καταβάλετε την προκαταβολή των 150 ευρώ. Η εξόφληση του συνολικού χρηματικού ποσού πρέπει να έχει γίνει έως το τρίτο Σαββατοκύριακο των πρακτικών μαθημάτων. 

Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται: 

 • Ασφάλιση των εκπαιδευομένων
 • Οργάνωση & διεξαγωγή της σχολής
 • Αμοιβές εκπαιδευτών
 • Δανεισμός ειδικού εξοπλισμού (μπωντριέ, σχοινιά, πιολέ, κραμπόν, ασφάλειες χιονιού, καραμπίνερ, ιμάντες, κορδονέτο, κράνος, αντίσκηνο κα.)
 • Πρακτικά και θεωρητικά μαθήματα 
 • Σημειώσεις
 • Παράβολο

ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται:

– Έξοδα μετακινήσεων, διαμονής και διατροφής
– Εγγραφή στο διοργανωτή σύλλογο ΕΟΣ ΒΟΛΟΥ (20 ευρώ) ή σε άλλον επίσημο σύλλογο της ΕΟΟΑ.

Μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις γίνονται με ιδιωτικά οχήματα, μεριμνώντας σχετικά για όσους δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο. Συνήθως μοιραζόμαστε στα διαθέσιμα οχήματα για να μειωθούν και τα έξοδα βενζίνης. 

Για περαιτέρω πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής καλέστε την Υπεύθυνη Εκπαιδεύτρια της Σχολής κα Κουσιπέτκου Φανή στο τηλ. 6977960299.