|

ΣΧΟΛΗ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΣΕΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Λίγα λόγια για τη μαγεία της ορειβασίας..
Η ορειβασία αποτελεί μια μοναδική δραστηριότητα απόδρασης από την καθημερινότητα, το αστικό περιβάλλον και τους φρενήρεις ρυθμούς του. Μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με το άγριο φυσικό περιβάλλον και τις συνθήκες του, να ζήσουμε την περιπέτεια, να ξεπεράσουμε τις συνεχόμενες δυσκολίες, να νιώσουμε την αλληλεγγύη με τους συνορειβάτες μας, να φτάσουμε στην κορυφή. Μια κορυφή ενός βουνού αλλά και ταυτόχρονα μια δικιά μας εσωτερική κορυφή..

Έτσι λοιπόν οργανώνουμε Σχολή Ορειβασίας..
για να μπορέσετε μετά την περάτωσή της να κινηθείτε αυτόνομα με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στο ορεινό περιβάλλον και σε όλα τα πεδία (ξηρό και χιονισμένο βουνό),  όπου χρησιμοποιούνται τεχνικές ορεινής πεζοπορίας. Η Σχολή μας διοργανώνεται  από τον εγκεκριμένο Ορειβατικό Σύλλογο ΣΕΟ Κοζάνης και αναγνωρίζεται επίσημα από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας-Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.).

Το πρόγραμμα της Σχολής είναι εναρμονισμένο με τον Εκπαιδευτικό κανονισμό της Ε.Ο.Ο.Α. και η Σχολή παρέχει τη σχετική πιστοποίηση

Την διδακτέα ύλη της Σχολής Ορειβασίας Αρχαρίων μπορείτε να την δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΟΟΑ στον παρακάτω σύνδεσμο και στις σελίδες 16 -18 του σχετικού εγγράφου:

http://www.eooa.gr/el/%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1/%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BF%CE%BF%CE%B1/%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BF%CE%BF%CE%B1

Για τη συμμετοχή σας..
δεν απαιτείται καμία προηγούμενη εμπειρία. Χρειάζεται καλή διάθεση, αγάπη για το περιβάλλον και μια φυσική κατάσταση σε λογικά επίπεδα.
Επίσης, δεν απαιτείται να έχετε κάποιον ειδικό εξοπλισμό, καθώς η Σχολή θα σας παρέχει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (μπωντριέ, σχοινιά, πιολέ, κραμπόν, καραμπίνερ, ασφάλειες χιονιού κτλπ).
Στην πρώτη διαδικτυακή μας συνάντηση θα μιλήσουμε διεξοδικά και για τον ρουχισμό όπως και για τις ορειβατικές μπότες, έτσι ώστε να έχετε κάποιο χρονικό περιθώριο να προετοιμαστείτε αναλόγως.
Για την εγγραφή σας στη Σχολή Ορειβασίας, απαιτείται να είστε μέλος ορειβατικού συλλόγου της ΕΟΟΑ ή να εγγραφείτε στον ορειβατικό σύλλογο που διοργανώνει τη σχολή (ΣΕΟ Κοζάνης). Στους αποφοίτους χορηγείται βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης που τους δίνει το δικαίωμα συνέχισης της εκπαίδευσης σε επόμενες βαθμίδες Σχολών σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό κανονισμό της ΕΟΟΑ. Τέλος, ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να έχει κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του για να μπορέσει να εγγραφεί στη Σχολή. 

Αν αποφασίσετε ότι θα συμμετέχετε..

Πρώτα επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Εκπαιδεύτρια της Σχολής στο τηλ. 6977960299, κατόπιν καταβάλετε το ποσό της προκαταβολής των 150 ευρώ για να κατοχυρώσετε τη συμμετοχή και την θέση σας και τέλος αποστείλετε σε έγχρωμη μορφή αρχείου pdf στο email sxolioreivasias@gmail.com τα παρακάτω: 

  • Γνωμάτευση μόνο από Καρδιολόγο ή Παθολόγο ή Γενικό Ιατρό (6-μήνου) που αποφαίνεται η δυνατότητα άθλησης του υποψηφίου.
  • Αίτηση συμμετοχής με προσαρμοσμένη πάνω τη φωτογραφία του προσώπου του υποψηφίου.
  • Αστυνομική Ταυτότητα.

Επιγραμματικό Πρόγραμμα:

19 Μαρτίου 20:00 μμ : Διαδικτυακή συνάντηση – Μορφές Ορειβασίας – Εκπαιδευτικό σύστημα της ΕΟΟΑ – Ρουχισμός

20 Μαρτίου, 20:00 μμ : Διαδικτυακό μάθημα – Ρουχισμός, Εξοπλισμός

23-25 Μαρτίου, Βέρνον και Βαρνούντας : Προσανατολισμός, Τεχνικές κίνησης στο χιόνι (χωρίς και με κραμπόν), χρήσεις ορειβατικής αξίνας (πιολέ), ανάσχεση πτώσης στο χιόνι σε κίνηση χωρίς σχοινί-εξάσκηση πτώσεων, κίνηση με χρήση σχοινιού / κορυφή

3 Απριλίου : 20:00 μμ, Διαδικτυακό μάθημα – Προσανατολισμός

6-8 Απριλίου, Βαρδούσια :  μάθημα προσανατολισμού και βραδινή άσκηση, ασφάλειες στο χιόνι, ανάσχεση πτώσης κατά την παράλληλη κίνηση, κίνηση σε φιξαρισμένο σχοινί / κορυφή 

10 Απριλίου : 19:00 μμ, Διαδικτυακό μάθημα – Εισαγωγή στη Μετεωρολογία, Ασύρματοι.

17 Απριλίου : 19:00 μμ, Διαδικτυακό μάθημα – Κίνδυνοι στο βουνό, Χιονοστιβάδες, Διαβίωση/καταλύματα, Υψόμετρο/Εγκλιματισμός

19-22 Απριλίου, Σμόλικας και Βασιλίτσα : μεταφορά τραυματία με χρήση ιδίου εξοπλισμού, πρώτες βοήθειες, ανεύρεση θύματος χιονοστιβάδας, ποιότητες χιονιού (τεστ για ενδεχόμενο χιονοστιβάδας), ειδικές περιπτώσεις στον προσανατολισμό, gps / κορυφές

 8 Μαΐου : 21:00 μμ, Διαδικτυακές θεωρητικές εξετάσεις, ανατροφοδότηση, τέλος Σχολής.

Παρ’όλα αυτά
Το πρόγραμμα εξαρτάται από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και μπορεί να τροποποιηθεί κατά την κρίση του υπεύθυνου της σχολής, εάν αυτό είναι αναγκαίο για την ασφάλεια των συμμετεχόντων και την ομαλή διεξαγωγή της σχολής. 

Επίσης,

Για όσους χάσουν τα θεωρητικά μαθήματα, υπάρχει η δυνατότητα αναπλήρωσης.

Ποιοί θα σας εκπαιδεύσουν :

 
Υπεύθυνη Εκπαιδεύτρια της Σχολής είναι η Κουσιπέτκου Φανή.
 

Με υψηλού επιπέδου επαγγελματική και αθλητική κατάρτιση η Φανή είναι η μοναδική εν ενεργεία Ελληνίδα Eκπαιδεύτρια Oρειβασίας και Aναρρίχησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ). Είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού με εξειδίκευση στις Υπαίθριες Δραστηριότητες και τα Αθλήματα Βουνού (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Προπονήτρια Αγωνιστικής Αναρρίχησης, Χαράκτης αγώνων αναρρίχησης και Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος πάνω στην Προπονητική στην αναρρίχηση. Είναι Εκπαιδεύτρια στην ειδικότητα του Συνοδού Βουνού σε ΔΙΕΚ της Δυτικής Μακεδονίας, έχει διδάξει στη Σχολή Προπονητών Αγωνιστικής Αναρρίχησης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σε ομάδες της ΕΜΑΚ, σε σχολή Βοηθών Εκπαιδευτών της ΕΟΟΑ. 

Έχει πάρει μέρος σε πολλές ορειβατικές αποστολές σε μεγάλες οροσειρές του πλανήτη στα Ιμαλάϊα (Buni Zom 6.551m), τις Άνδεις (Aconcagua 6.962m), την Αφρική (Kilimanjaro 5.896m), τον Καύκασο (Elbrus 5.842m), τις Άλπεις (Mont Blanc 4.808m) και έχει σκαρφαλώσει διαδρομές χιονιού-πάγου-βράχου στα περισσότερα Ελληνικά βουνά καθώς και σε ορθοπλαγιές των Άλπεων, στους Δολομίτες, στο Arco, στην Κροατία, στην Ουαλία κ.α. Έχει σκαρφαλώσει αναρριχητικές διαδρομές πολύ υψηλής τεχνικής δυσκολίας 8a/X- UIAA ενώ το 2016 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην παγκόσμια αναρριχητική συνάντηση γυναικών αναρριχητριών. Ταυτόχρονα, έχει ανοίξει πολλές καινούριες αναρριχητικές διαδρομές στη Δυτική Μακεδονία, στην Κρήτη και στην Κέρκυρα και έχει οργανώσει και εξοπλίσει ολόκληρα αναρριχητικά πεδία. 

 Συνεργάτης Εκπαιδευτής: ο Γιώργος Γκάλιος είναι διακεκριμένος Οδηγός Βουνού από το 1990, μέλος του ΣΕΟΒ, Εκπαιδευτής Ορειβασίας – Αναρρίχησης της ΕΟΟΑ, Προπονητής Ορειβασίας, με πάνω από τριάντα χρόνια εμπειρία πάνω σε Σχολές της Ελληνικής Ομοσπονδίας σε Συλλόγους της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Ελλάδας. 

‘Εχει επίσης διδάξει σε Σχολές Εκπαιδευτών και Βοηθών Εκπαιδευτών της ΕΟΟΑ, σε ΔΙΕΚ στην ειδικότητα Συνοδών Βουνού καθώς και σε ομάδες του Πυροσβεστικού σώματος και του Στρατού. 

Μέσα στα σαράντα χρόνια δράσης του σε βουνά και ορθοπλαγιές του εξωτερικού
( Άλπεις, Δολομίτες, Αrco, Γαλλία κ.α.) αλλά και της Ελλάδας, έχει να επιδείξει πολλά κατορθώματα, όπως την ιστορική πρώτη ελληνική επανάληψη της βόρειας ορθοπλαγιάς του Eiger τον Ιούλιο του 1994, γεγονός που ενέπνευσε όλο τον χώρο της Ελληνικής Ορειβασίας Αναρρίχησης. 

Είναι advisor στην κατασκευή και λειτουργία στίβου περιπέτειας σε πολλές κατασκηνώσεις. Έχει ανοίξει πολλές αναρριχητικές διαδρομές σε πεδία σε όλη την Ελλάδα και έχει συμμετάσχει σε αποστολές της Ομοσπονδίας στις Άνδεις και τους Δολομίτες καθώς και σε παγκόσμια αναρριχητική συνάντηση στην Ουαλία. 

Κόστος συμμετοχής : 350 ευρώ

Για να κατοχυρώσετε τη συμμετοχή σας και σε συννενόηση με την Υπεύθυνη Εκπαιδεύτρια καταβάλετε την προκαταβολή των 150 ευρώ. Η εξόφληση του συνολικού χρηματικού ποσού πρέπει να έχει γίνει έως τη δεύτερη συνάντηση των πρακτικών μαθημάτων. 

Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται: 

  • Ασφάλιση των εκπαιδευομένων
  • Οργάνωση & διεξαγωγή της σχολής
  • Αμοιβές εκπαιδευτών
  • Δανεισμός ειδικού εξοπλισμού (μπωντριέ, σχοινιά, πιολέ, κραμπόν, ασφάλειες χιονιού, καραμπίνερ, ιμάντες, κορδονέτο, κράνος, αντίσκηνο κα.)
  • Πρακτικά και θεωρητικά μαθήματα 
  • Σημειώσεις
  • Παράβολο

ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται:

– Έξοδα μετακινήσεων, διαμονής και διατροφής
– Εγγραφή στο διοργανωτή σύλλογο ΣΕΟ Κοζάνης (20 ευρώ) ή σε άλλον επίσημο σύλλογο της ΕΟΟΑ.

Μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις γίνονται με ιδιωτικά οχήματα, μεριμνώντας σχετικά για όσους δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο. Συνήθως μοιραζόμαστε στα διαθέσιμα οχήματα για να μειωθούν και τα έξοδα βενζίνης. 

Για περαιτέρω πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής καλέστε την Υπεύθυνη Εκπαιδεύτρια της Σχολής κα Κουσιπέτκου Φανή στο τηλ6977960299.